Moikka, mä olen Anu

OLEN SAANUT OLLA DOULANA LÄHES 30 PERHEELLE SEKÄ VALMENTAA KYMMENITTÄIN PERHEITÄ, JOTTA HE SAISIVAT HYVÄN JA TURVALLISEN SYNNYTYSKOKEMUKSEN. NYT ON SINUN VUOROSI.

Olen Anu Tyvijärvi, terveydenhoitaja, sertifioitu doula, synnytysvalmentaja, imetysohjaaja ja kahden lapsen äiti. Mä autan sinua luottamaan omiin kykyihisi synnytyksessä ja hakemaan tukea, jota juuri sinä tarvitset. Kaikki eivät välttämättä halua doulaa synnytykseen, mutta hyötyvät esimerkiksi doulan synnytysvalmennuksesta.

Uskon 100 %, että synnytykseen valmistautuminen on avain hyvään synnytyskokemukseen…

… ja juuri tässä mä voin auttaa sinua. 

Autan sinua valmistautumaan synnytykseen niin, että voit odottaa sitä luottavaisena ja rentona – ja jopa innoissasi!

Ilman ahdistusta ja pelkoa synnytyksestä.

Voin olla sinun tukena synnytyksessä Rovaniemiellä ja Lapin alueella (Lapin keskussairaala, Rovaniemi ja Länsi-Pohjan keskussairaala, Kemi). Tai jos koet, että et kaipaa doulaa synnytykseen, mutta haluat valmistautua mahdollisimman hyvin, voit osallistua järjestämääni synnytysvalmennukseen pienryhmässä etänä tai paikan päällä Rovaniemellä sekä yksityisvalmennuksena [ja pian myös verkkokurssina].

Olen taustaltani myös terveydenhoitaja, ja rakastan sitä, että tälleen yksityisenä terkkana pääsen oikeasti kulkemaan perheiden rinnalla kaikissa perheellistymisen hetkissä ja olemaan tukena vaikeissakin paikoissa. Mulle voit puhua mistä vain ja kaikki meidän välillä on täysin luottamuksellista.

Auttaminen ja tukeminen on lähellä sydäntäni – voisinko auttaa ja tukea myös sinua elämäsi ainutlaatuisimmissa hetkissä?

MUN TAUSTASTANI

Hauskoja asioita, joita et luultavasti tiedä minusta…

JOS EN OLISI DOULA

Työskentelisin varmastikin neuvolassa terveydenhoitajana, sillä odottajien ja perheiden tukeminen on se mun juttu. Tai sitten jossain äitiys- ja lapsiterveyden edistämisen hankkeessa Suomessa tai maailmalla.

OLEN KARTTAFRIIKKI

Jos ala-asteikäisestä lähtien tykkäsin tutkia karttoja ja miettiä, millaista elämä eri paikoissa onkaan.

MUN LOMAKOHDE

Suomen Lappi, Isla Margarita (Venezuela) ja San Blasin saaret (Panama)

RAKASTAN LUONNOSSA LIIKKUMISTA

Mulle luonto on läsnä päivittäin. Se voi olla niin hetki lähimetsässä kuin lomien aikaan monipäiväinen vaellus erämaassa.

4

VUOTTA KOKEMUSTA DOULANA JA SYNNYTYSVALMENTAJANA

27

DOULA-ASIAKASPERHETTÄ

623

TENS-LAITTEEN VUOKRAUSTA

2K

SEURAAJAA SÄHKÖPOSTILISTALLA, INSTAGRAMISSA JA YOUTUBESSA

Mitä asiakkaani sanovat minusta?

"Tunnut tekevän työtäsi suurella sydämellä ja merkityksellä - se huokuu sinusta.

Tärkeimmältä koko doulapalvelussa tuntui Anun kyky olla läsnä, kuunnella, vuorovaikuttaa ja tukea tulevan perheen tarpeita uuden äärellä. Hänellä on erinomaiset valmiudet ja taidot toimia doulana. Häneen pystyi luottamaan täysin ja keskustelemaan vaikeistakin asioista. Anu oli erittäin joustava ja mukautuva sekä teki “kaikesta mahdollista”. Lämmin kiitos vielä tästä vanhemmuuteen tulemisen matkasta, sen ylä- ja alamäissä.”

Ennenaikaisen vauvan vanhemmat / doula-asiakasperhe

"Anu tekee työtään ammattitaidolla ja aidosti välittäen.

Anu oli oppaanamme täysin korvaamaton, hän neuvoi, tuki ja tsemppasi meitä molempia.”

Mia & Niko / doula-asiakasperhe

“Sain käydä läpi juuri omat henkilökohtaiset toiveeni synnytykseen liittyen ja tukea valmistautumiseen.

Ei tällaista palvelua saa neuvolasta tai synnytysvalmennuskursseilta, varsinkaan yhtä lämminhenkisen persoonan kanssa kuin sinä Anu <3

Marja / uudelleensynnyttäjä / doula-asiakasperhe

"Anu on asiantunteva ja sydämellinen valmentaja.

Hän kuunteli tarkkaan ja yksilöi valmennuksen hienosti juuri meidän tarpeita vastaavaksi.”

Aino, ensisynnyttäjä / yksityinen synnytysvalmennus

MUN TARINA

Mistä kaikki alkoi…?

2018: Esikoiseni syntymä

Esikoiseni odotusaikana jännitin synnytystä, sillä kuulin kaikkialta, miten kamalaa synnyttäminen on. Pelkäsin kipua, hallinnan menettämistä ja erilaisia komplikaatioita. Mutta päätin valmistautua huolellisesti ja hankkia tietoa synnytyksestä. Doulaa meillä ei ollut, mutta hänestä olisi varmasti ollut paljon hyötyä, vaikka synnytys menikin hyvin ja jäi mieleeni yhdeksi upeimmista kokemuksista elämässäni. Ajatus doulan työstä alkoi kyteä mielessäni.

2021: Ensimmäiset doulaukset

Tein ensimmäiset doulaukset. Huh, mikä huikea matka! Ensimmäisen vuoden aikana sain olla 10 perheen mukana, ja jokaisen synnytysmatkan jälkeen tunne siitä, että olin oikealla polulla, vahvistui entisestään. Kesällä aloin odottaa meidän kuopusta ja jatkoin doulaamista loppuraskauteen saakka.

2024: Kasvun aikaa ja muutto Lappiin

Järjestin ja kehitin synnytysvalmennuksia, joiden avulla synnyttäjät ja tukihenkilöt saivat mahdollisimman hyvät käytännön eväät tulevaan synnytykseen. Muutimme Rovaniemelle toukokuussa puolisoni työn perässä, ja aion jatkaa doulan työtäni Lapissa & etänä.

Ja matka jatkuu…

2015: Uranvaihdos maantietelijästä terkkariksi

Tein tuolloin töitä kehitysyhteistyön parissa järjestösektorilla. Viimeisimpänä toimin nuoriso- ja vapaaehtoistoiminnan kehittämisen parissa Panamassa sekä arvioimassa kehitysyhteistyöhanketta Hondurasissa ja El Salvadorissa. Rakastin työtäni, mutta kaipasin kuitenkin sitä, että saisin tietokoneen sijaan olla päivittäin tekemisissä ihmisten kanssa. Halusin olla ihan suoraan avuksi ihmisille. Kehitysyhteistyöhön tehtyjen jatkuvien leikkausten myötä päätin vaihtaa alaa ja lähteä opiskelemaan terveydenhoitajaksi.

2020: Doulakoulutus koronakeväänä

Tuona keväänä tunsin, että doulan työ on se mun juttu! Kävin Doulesin doulakoulutuksen juuri koronakevään kynnyksellä. En heti päässyt doulaamaan, koska doulien läsnäoloa rajoitettiin, mutta sisälläni oli kova palo oppia lisää ja päästä rohkaisemaan synnyttäjiä luottamaan omiin kykyihinsä. Kotona oli valtava pino synnytysaiheisia kirjoja ja opiskelin synnytyksistä intoa täynnä. Valmistuin tänä vuonna myös terveydenhoitajaksi.

2022: Kuopuksen hypnosynnytys

Halusin perehtyä synnytykseen vieläkin syvemmin. Toivoin vesisynnytystä ja perehdyin hypnosynnytykseen. Kävin GentleBirth -hypnosynnytysvalmentajakoulutuksen, josta sain paljon eväitä omaan synnytykseen. Harjoittelin säännöllisesti valmennuksen oppeja odotusaikana ja käytin niitä synnytyksen aikana. Rentoutumistekniikat auttoivat minua pysymään rauhallisena ja keskittyneenä, mikä helpotti kipua. Sain upean, voimannuttavan synnytyskokemuksen sekä toivomani vesisynnytyksen – ja tämä lisäsi entisestään uskoa siihen, että haluan jakaa näitä menetelmiä myös asiakkailleni. Lisäksi valmistuin sertifoiduksi doulaksi yhdysvaltalaisen DONA Internationalin sekä suomalaisen Doulesin kautta. Palasin takaisin doulaamaan joulukuussa 2023 hoitovapaan ohessa.

DOULA, TERVEYDENHOITAJA JA KAHDEN LAPSEN ÄITI

Koulutus

Olen saanut paljon eväitä auttaa ja tukea synnytyksessä erilaisten koulutusten kautta. Tässä on niistä muutama – ja halu oppia vain kasvaa!

Sertifioitu doula

Sertifioiti: yhdysvaltalainen DONA International & suomalainen Doules. Sertifiointi sisältää kirjallisia tehtäviä, käytännön työskelyä doulana, arviointeja asiakkailta ja kätilöiltä, lisäkoulutuksia ja kirjallisuutta (250h). Olen myös Suomen Doulat ry:n jäsen sekä Aktiivinen synnytys ry:n kannatusjäsen.

Doulan täydennyskoulutus

Taming Fear: Supporting Parents in Pregnancy and Birth / Birthing from Within (synnytyspelon tunnistaminen ja työstäminen)

Birth Practices with Spinning Babies (kehon liikettä ja tasapainotusta raskauden aikana, jotta raskausaika olisi mahdollisimman kivuton ja synnytys mahdollisimman sujuva)

GentleBirth -synnytysvalmentaja

GentleBirth -menetelmä yhdistää perinteisen synnytysvalmennuksen sekä mindfulness- ja hypnosynnytysmenetelmiä. 

Imetysohjaaja (WHO)

Diakonia-ammattikorkeakoulu

Täydennyskoulutukset: Vauvan kireä kielijänne / ft Hanna Vitikka & Korva-,nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mervi Starck (sisältö: kireän kielijänteen arviointi, arven hoito, haavakontrollit ja kuntoutuksen suunnittelu)

Imetyksen syventävä kurssi, suun alueen kireydet / Elonaskel, IBCLC Laura Merivirta (sisältö: kireän kielijänteen arviointi, suun ja pään alueen kireyksien hoito)

Pediatrinen uniohjaaja

Täydennyskoulutus sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille / Tampereen ammattikorkeakoulu

Terveydenhoitaja / sairaanhoitaja (AMK)

Diakonia-ammattikorkeakoulu

Muut koulutukset:

  • Joogaohjaajakoulutus (RYT200, Yoga Alliancen hyväksymä), Akasha Yoga Academy, Bali
  • Prenatal, Postnatal & Kids Yoga Teacher Training (45h, Yoga Alliancen hyväksymä), Lauren Prindiville 
  • Filosofian maisteri (pääaine: maantiede), Helsingin yliopisto

Tarina Luna Maman takana

Meidän esikoinen keksi minulle yritysnimen, Luna Mama. Luna tarkoittaa kuuta espanjaksi. Oli talvi 2019 ja olimme balilaisella rannalla katsomassa auringonlaskua. Tuolloin puolitoistavuotias esikoisemme huomasi taivaalla siintävän kuun, vaikka taivas vielä hohti oranssin ja purppuran väreissä. ”Luna, Mamá. Luna, Mamá” (suomeksi «kuu, äiti»), hän sanoi. 

Luna Mama sopi täydellisesti yritykseni nimeksi, sillä kuu symboloi intuitiota, viisautta ja syntymää – tästä voimasta haluan muistuttaa myös odottajia ja perheitä, joiden kanssa työskentelen. Tavoitteeni on tukea perheitä niin raskausaikana, synnytyksessä kuin matkalla vanhemmuuteen. Aina matka ei tosiaan ole helppo ja mutkaton, ja silloin voin tulla hetkeksi kulkemaan kanssasi.

MITÄ TARJOAN SINULLE

Tutustu tekemiini ilmaisiin materiaaleihin ja palveluihin

Materiaalit

Tilaa ilmaisia materiaalejani synnytykseen.

Palvelut

Lue lisää doulapalveluista ja valmennuksista.

Blogi

Lue, miten sä voit valmistautua sun unelmien synnytykseen.

OLISI IHANA AUTTAA SINUA KOHTI UPEAA SYNNYTYSKOKEMUSTA

OLETKO VALMIS OTTAMAAN SEURAAVAN ASKELEEN?