Miten valmistautua postpartum-aikaan? 5 vinkkiä synnytyksen jälkeisiin viikkoihin

mennessä | kesä 7, 2024 | Imetys, Postpartum | 0 Kommenttia

Synnytys on ainutlaatuinen ja ikimuistoinen kokemus, mutta sen jälkeinen aika eli postpartum-aika on yhtä merkittävä ja se voi yllättävää haastavuudellaan. Synnytyksen jälkeen kehosi ja mielesi tarvitsee aikaa toipuakseen ja sopeutuakseen uuteen rooliin äitinä ja vanhempana.

Postpartum-aika on tärkeä ja arvokas ajanjakso, johon kannattaa valmistautua jo raskausaikana. Postpartum-aika ei ole pelkästään synnytyksen jälkeinen fyysinen paranemisprosessi, vaan myös ajanjakso, jolloin äidin ja vauvan suhde alkaa muotoutua, ja perhe sopeutuu uuteen elämänvaiheeseen. Postpartum-aika voi olla täynnä iloa ja onnea, mutta se voi myös tuoda mukanaan haasteita ja epävarmuutta. Siksi on tärkeää valmistautua tähän vaiheeseen huolellisesti ja varautua siihen sekä fyysisesti että henkisesti.

Monet odottajat keskittyvät synnytykseen valmistautumiseen ja unohtavat, että synnytyksen jälkeinen aika voi olla yhtä merkittävä ja vaativa. Ymmärtämällä postpartum-aikaa ja sen haasteita voi paremmin varautua yllättäviinkin käänteisiin. Synnytyksen jälkeinen aika voi olla fyysisesti ja emotionaalisesti kuormittava, mutta se on myös aika, jolloin voi kokea valtavaa kasvua ja voimaantumista äitinä ja vanhempana.

Postpartum-aikaan valmistautuminen ei tarkoita vain omien voimavarojen vahvistamista, vaan myös ympärillä olevien tukiverkkojen ja voimavarojen tunnistamista. Kaikilla ei ole omia vanhempia tai sukulaisia auttamassa, jolloin voit alkaa luomaan omaa tukiverkostoa, johon voi kuulua esimerkiksi ystäviä ja ammattilaisia, kuten doula tai oman kuntasi perhetyöntekijä / sosiaaliohjaaja. Tukiverkoston avulla voit jakaa taakkaasi ja saada tarvitsemaasi apua ja tukea postpartum-aikana.

Tässä blogitekstissä jaan kanssanne viisi vinkkiä synnytyksen jälkeisiin viikkoihin valmistautumiseen, joiden olen todennut toimivan monessa vauvaperheessä.

1. Rakenna tukiverkostoa jo raskausaikana

Ensimmäinen askel valmistautumisessa postpartum-aikaan on vahvistaa tukiverkostoa ympärillesi. Keskustele kumppanisi, perheesi ja ystäviesi kanssa ja kerro heille tarpeistasi. Saatatte tarvita apua arjen askareissa, siivouksessa, ruoanlaitossa, imetyksessä ja/tai vauvanhoidossa. Voi myös olla, että vain kaipaat jotakin olemaan läsnä ja tukenasi. Hyvin usein monet epäröivät pyytää apua ja vastaanottaa tarjottua tukea, mutta tätä vanhaa tapaa on hyvä lähteä karistamaan pois jo raskausaikana. Tukea saa ja pitää pyytää, jos sitä tarvitsee. 

Jakamalla vastuuta ja taakkoja tukiverkoston kanssa, voit keskittyä omaan toipumiseesi synnytyksestä, lepäämiseen sekä imetyksen opetteluun. Lisäksi voit puhua synnytyksen jälkeisistä tuntemuksistasi, kuten väsymyksestä, stressistä tai ahdistuksesta, ja tukiverkoston apu voi auttaa sinua tuntemaan itsesi vähemmän yksinäiseksi ja vahvistaa luottamustasi omaan äitiyteesi.

Muista, että et ole yksin tässä matkassa, ja sinun ei tarvitse selviytyä kaikesta yksin. Tämä vinkki voi ärsyttää, sillä monilla perheillä ei ole tukiverkkoja tai ne ovat kaukana. Tällöin voit miettiä, olisiko sinulla ketään ystävää, joka voisi tulla auttamaan sinua silloin tällöin. Voit myös selvittää esimerkiksi oman kunnan kotipalvelusta tai vastaavasta, josta saisit lastenhoitoapua vaikka kerran pari viikossa. Jos teille on mahdollista rahallisesti, nykyään monella paikkakunnalla löytyy myös kotikäyntejä tekeviä postpartum-doulia, jotka hoivaavat ja auttavat kaikessa siinä, missä te tarvitsette.

 2. Huolehdi ravinnosta ja levosta

Postpartum-aikana ravitsemuksella on keskeinen rooli äidin ja vauvan hyvinvoinnissa. Synnytyksen jälkeinen aika voi olla fyysisesti ja emotionaalisesti vaativa, ja terveellinen ja ravitseva ruokavalio auttaa sinua toipumaan synnytyksestä ja tukemaan imetystä. Kehosi tarvitsee nyt erityistä huolenpitoa. Hyvin suunniteltu ruokavalio voi myös edistää mielialaa ja auttaa sinua jaksamaan paremmin uuden vauvan kanssa.

Vastasyntyneen kanssa oma ruokailu voi jäädä taka-alalle, minkä vuoksi olisi tärkeää muistaa syödä säännöllisesti ja valita monipuolisesti erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita sisältäviä ruokia. Arki vastasyntyneen kanssa voi yllättää intensiivisyydellään, ja aikaa ruoanlaittoon on rajatusti. Tätä varten voi esimerkiksi loppuraskaudessa valmistaa ja pakastaa ruoka-annoksia, ja ne on helppo ottaa pakastimesta ja vain lämmittää mikrossa tai uunissa.

Muista myös levätä riittävästi. Vauvanhoito voi olla vaativaa, joten anna itsellesi lupa ottaa päiväunia ja rentoutua aina, kun mahdollista. Voisiko joku esimerkiksi hoitaa vauvaa muutaman tunnin ajan, jotta voit itse nukkua päiväunet? Miten saisit lisättyä lepoa synnytyksen jälkeisiin viikkoihin?

Tässä vielä .uutama vinkki hyviin postpartum-ruokiin:

  1. Ravinnerikkaat ateriat: Valitse aterioita, jotka ovat runsaita ravinteita, kuten vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljaa, proteiinia ja terveitä rasvoja. Esimerkiksi kasvissosekeitto, täysjyväpasta kasviskastikkeella ja uunissa paistettu lohi tarjoavat monipuolisesti ravinteita äidille.
  2. Proteiinipitoiset välipalat: Pidä välipaloina käsillä proteiinipitoisia vaihtoehtoja, kuten pähkinöitä, siemeniä, jogurttia, kananmunia tai hummusta vihannestikkujen kanssa. 
  3. Nesteytys: Muista juoda riittävästi vettä päivän aikana. Imetys lisää nesteen tarvetta, joten pidä vesipullo aina saatavilla ja muista juoda säännöllisesti. Voit myös nauttia nesteitä hedelmistä ja vihanneksista (esim. vesimeloni, kurkku ja appelsiini).

Ravitseva ruokavalio on avainasemassa postpartum-aikana äidin palautumisessa ja hyvinvoinnissa. Valitsemalla monipuolisesti ravitsevia ruokia ja pitämällä huolta riittävästä nesteytyksestä voit tukea kehosi toipumista synnytyksestä ja saat tarvitsemaasi energiaa ja voimavaroja vastasyntyneen vauvan imetykseen ja hoitoon.

3. Hoivaa itseäsi

Postpartum-aikana on tärkeää muistaa myös oma hyvinvointi, vaikka suuri osa huomiosta on luonnollisesti vauvassa. Synnytyksen jälkeen tarvitset aikaa toipumiseen ja itsensi hoitamiseen, jotta voit parhaiten huolehtia vauvastasi ja sopeutua uuteen elämänvaiheeseen. 

Synnytyksen jälkeen keho tarvitsee aikaa toipumiseen, ja uni, terveellinen ravinto ja kehon liike ovat olennainen osa tätä prosessia. 

Lisäksi on tärkeää ottaa pieniä hetkiä omaa aikaa ja hemmotella itseäsi. Voit ottaa arkeesi pieniä hemmotteluhetkiä, jolloin huolehdit omasta hyvinvoinnistasi. Tämän ei tarvitse olla kallista ja suurenmoista, vaan voit tehdä päivittäin pieniä asioita, jotka tuovat sinulle iloa ja rentoutumista. Kävele raittiissa ilmassa, venyttele, lue hyvää kirjaa, katso lempisarjaasi, kuuntele rauhoittavaa musiikkia, tee jalkakylpy itsellesi tai vaikka rentoudu lämpimässä suihkussa. Älä unohda myöskään fyysistä hyvinvointia. Kokeile kevyitä venyttelyharjoituksia tai joogaa, jolla saat pientä liikettä kehoosi.

4. Hae tietoa ja tukea imetykseen

Imetys on usein tärkeä osa postpartum-aikaa, sillä ajallisesti imetys vie suuren osan päivästä vastasyntyneen vauvan perheessä. Imetyksen onnistuminen voi joskus vaatia aikaa ja kärsivällisyyttä – ja joskus ihan ammattiapuakin.

Valmistaudu imetykseen etukäteen lukemalla ja hankkimalla tietoa imetykseen liittyvistä asioista. Voit esimerkiksi tutustua Imetyksen tuki ry:n Odottajan oppaaseen, osallistua yksityiseen imetysvalmennukseen tai osallistua paikalliseen imetystukiryhmään, jossa saat tukea imetykseen, voit jakaa kokemuksia ja saada vinkkejä muilta äideiltä. Suosittelen myös lataamaan Imetyksen tuki ry:n Rinnalla -appin valmiiksi puhelimeen. 

Jos imetyksessä on haasteita, muista pyytää tarvittaessa apua neuvolasta tai yksityiseltä imetysohjaajalta. Tärkeintä on antaa itsellesi aikaa opetella imetystä – yhdessä vauvasi kanssa.

5. Tunnista ja sanoita tuntemuksiasi

Postpartum-aika on monille äideille emotionaalisesti intensiivinen ja jopa vaikea ajanjakso. Synnytyksen jälkeinen hormonimuutos, univaje ja uuden äitiyden haasteet voivat aiheuttaa monenlaisia tunteita, kuten iloa, surua, ahdistusta, epävarmuutta ja väsymystä. On tärkeää, että tunnistat nämä tunteet ja osaat sanoittaa ne. Kun pystyt tunnistamaan ja sanoittamaan omat tunteesi, voit paremmin käsitellä niitä ja pyytää tarvittaessa apua ja tukea läheisiltään tai ammattilaisilta.

Tunteiden sanoittaminen voi olla haastavaa, mutta se on taito, jota voi harjoitella. Yksi tapa sanoittaa tunteita on kirjoittaa ne ylös päiväkirjaan tai muistiinpanoihin. Kirjoittaminen voi auttaa selkeyttämään ajatuksia ja tunteita sekä purkamaan niitä turvallisesti. Lisäksi tunteiden jakaminen luotettavan ystävän, kumppanin tai ammattilaisen kanssa voi auttaa sinua käsittelemään tunteitaan ja saamaan tukea ja ymmärrystä. On myös tärkeää, että annat itsellesi luvan tuntea kaikki tunteet, olivatpa ne sitten positiivisia tai negatiivisia. Kaikki tunteet ovat normaaleja ja hyväksyttäviä, ja niitä tulisi kohdella lempeydellä ja myötätunnolla.

Kerro tuntemuksistasi kumppanillesi, ystävillesi tai perheellesi. Voit ottaa tunteet puheeksi esimerkiksi neuvolassa, muun terveydenhuollon ammattilaisen tai doulasi kanssa. He voivat tarjota arvokasta apua, tukea ja vastata kysymyksiisi. Ammattilaisen antama tuki voi auttaa sinua tuntemaan olosi varmemmaksi ja luottamaan omiin kykyihisi äitinä ja vanhempana.

***

Toivon, että nämä viisi vinkkiä auttavat sinua valmistautumaan postpartum-aikaan ja luomaan hyvän perustan synnytyksen jälkeisille viikoille. Muista kuitenkin, että jokainen synnyttänyt vanhempi ja postpartum-aika on ainutlaatuinen. Luota omiin vaistoihisi ja uskalla ottaa vastaan apua ja tukea tarpeen mukaan. Sinusta tulee upea äiti, ja voit käydä läpi tämän erityisen ajan lempeästi ja luottavaisesti.

Postpartum-aikaan valmistautuminen on olennainen osa äitiyden ensivaiheita. Ymmärrys postpartum-aikaa kohtaan auttaa sinua varautumaan sen haasteisiin ja mahdollisuuksiin – ja ottamaan vastaan postpartumin sellaisena kuin se on.

Olen tehnyt Postpartum-suunnitelman mallipohjan, jonka avulla voit lähteä kartoittamaan ja miettimään unelmiesi postpartum-aikaa. Voit tilata sen edullisesti verkkokaupastani. Yhdessä voimme tehdä synnytyksen jälkeisestä ajasta vieläkin merkityksellisemmän ja positiivisemman kokemuksen.

Rauhallista synnytystä ja antoisaa postpartum-aikaa toivottaen,

Doula Anu

Sinua voisi kiinnostaa myös…

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka Anu?

Sertifioitu doula, synnytysvalmentaja, terveydenhoitaja ja kahden lapsen äiti. Autan täällä sinua valmistautumaan synnytykseesi. Ihana, kun olet täällä!

KATEGORIAT