Miten valmistautua postpartum-aikaan? 5 vinkkiä synnytyksen jälkeisiin viikkoihin

mennessä | loka 26, 2023 | Imetys, Postpartum | 0 Kommenttia

Synnytys on ainutlaatuinen ja ikimuistoinen kokemus, mutta sen jälkeinen aika eli postpartum-aika on yhtä merkittävä ja se voi yllättävää haastavuudellaan. Synnytyksen jälkeen kehosi ja mielesi tarvitsee aikaa toipuakseen ja sopeutuakseen uuteen rooliin äitinä ja vanhempana.

Postpartum-aika on tärkeä ja arvokas ajanjakso, johon kannattaa valmistautua jo raskausaikana. Tässä blogitekstissä jaan kanssanne viisi vinkkiä synnytyksen jälkeisiin viikkoihin valmistautumiseen.

1. Rakenna tukiverkostoa jo raskausaikana

Ensimmäinen askel valmistautumisessa postpartum-aikaan on vahvistaa tukiverkostoa ympärillesi. Keskustele kumppanisi, perheesi ja ystäviesi kanssa ja kerro heille tarpeistasi. Saatatte tarvita apua arjen askareissa, siivouksessa, ruoanlaitossa, imetyksessä ja/tai vauvanhoidossa. Älä epäröi pyytää apua ja vastaanottaa tarjottua tukea. 

Muista, että et ole yksin tässä matkassa, ja sinun ei tarvitse selviytyä kaikesta yksin. Tämä vinkki voi ärsyttää, sillä monilla perheillä ei ole tukiverkkoja tai ne ovat kaukana. Tällöin voi lähteä tutustumaan esimerkiksi oman kunnan kotipalveluun tai vastaavaan, josta saisi lastenhoitoapua vaikka kerran pari viikossa. Jos teille on mahdollista rahallisesti, nykyään monella paikkakunnalla löytyy myös kotikäyntejä tekeviä postpartum-doulia, jotka hoivaavat ja auttavat kaikessa siinä, missä te tarvitsette.

2. Huolehdi ravinnosta ja levosta

Synnytyksen jälkeen kehosi tarvitsee erityistä huolenpitoa. Muista pitää huolta terveellisestä ja ravitsevasta ruokavaliosta, joka tukee toipumistasi ja imetystä. Syö säännöllisesti ja valitse monipuolisesti erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita sisältäviä ruokia. Arki vastasyntyneen kanssa voi yllättää intensiivisyydellään, ja aikaa ruoanlaittoon on rajatusti. Tätä varten voi esimerkiksi loppuraskaudessa valmistaa ja pakastaa ruoka-annoksia, ja ne on helppo ottaa pakastimesta ja vain lämmittää mikrossa tai uunissa.

Muista myös levätä riittävästi. Vauvanhoito voi olla vaativaa, joten anna itsellesi lupa ottaa päiväunia ja rentoutua aina, kun mahdollista. Voisiko joku esimerkiksi hoitaa vauvaa muutaman tunnin ajan, jotta voit itse nukkua päiväunet? Miten saisit lisättyä lepoa synnytyksen jälkeisiin viikkoihin?

3. Hoivaa itseäsi

Postpartum-aikana on tärkeää muistaa myös oma hyvinvointi, vaikka suuri osa huomiosta on luonnollisesti vauvassa. Yritä ottaa arkeesi pieniä hemmotteluhetkiä, jolloin huolehdit omasta hyvinvoinnistasi. Tämän ei tarvitse olla kallista ja suurenmoista, vaan voit tehdä päivittäin pieniä asioita, jotka tuovat sinulle iloa ja rentoutumista. Kävele raittiissa ilmassa, venyttele, lue hyvää kirjaa, katso lempisarjaasi, kuuntele rauhoittavaa musiikkia, tee jalkakylpy itsellesi tai rentoudu lämpimässä suihkussa. Älä unohda myöskään fyysistä hyvinvointia. Kokeile kevyitä venyttelyharjoituksia tai joogaa, jolla saat pientä liikettä kehoosi.

4. Hae tietoa ja tukea imetykseen

Imetys on usein tärkeä osa postpartum-aikaa, sillä ajallisesti imetys vie suuren osan päivästä. Imetyksen onnistuminen voi joskus vaatia aikaa ja kärsivällisyyttä – ja joskus ihan ammattiapuakin. Valmistaudu etukäteen lukemalla ja hankkimalla tietoa imetykseen liittyvistä asioista. Voit esimerkiksi tutustua Imetyksen tuki ry:n Odottajan oppaaseen, osallistua yksityiseen imetysvalmennukseen tai osallistua paikalliseen imetystukiryhmään, jossa saat tukea imetykseen, voit jakaa kokemuksia ja saada vinkkejä muilta äideiltä. Suosittelen myös lataamaan Imetyksen tuki ry:n Rinnalla -appin valmiiksi puhelimeen. 

Jos imetyksessä on haasteita, muista pyytää tarvittaessa apua neuvolasta tai yksityiseltä imetysohjaajalta. Tärkeintä on antaa itsellesi aikaa opetella imetystä – yhdessä vauvasi kanssa.

5. Tunnista ja sanoita tuntemuksiasi

Synnytyksen jälkeinen aika voi herättää monia tunteita ja kysymyksiä. On normaalia tuntea olonsa epävarmaksi tai väsyneeksi. Kerro tuntemuksistasi kumppanillesi, ystävillesi. Kannattaa ottaa tunteet puheeksi myös neuvolassa, muun terveydenhuollon ammattilaisen tai doulasi kanssa. He voivat tarjota arvokasta apua, tukea ja vastata kysymyksiisi. Ammattilaisen antama tuki voi auttaa sinua tuntemaan olosi varmemmaksi ja luottamaan omiin kykyihisi äitinä ja vanhempana.

Toivon, että nämä viisi vinkkiä auttavat sinua valmistautumaan postpartum-aikaan ja luomaan hyvän perustan synnytyksen jälkeisille viikoille. Muista kuitenkin, että jokainen synnyttänyt vanhempi ja postpartum-aika on ainutlaatuinen. Luota omiin vaistoihisi ja uskalla ottaa vastaan apua ja tukea tarpeen mukaan. Sinusta tulee upea äiti, ja voit käydä läpi tämän erityisen ajan lempeästi ja luottavaisesti.

Olen tehnyt Postpartum-suunnitelman mallipohjan, jonka avulla voit lähteä kartoittamaan ja miettimään unelmiesi postpartum-aikaa. Voit tilata sen verkkokaupastani. Yhdessä voimme tehdä synnytyksen jälkeisestä ajasta vieläkin merkityksellisemmän ja positiivisemman kokemuksen.

Rauhallista synnytystä ja antoisaa postpartum-aikaa!

Sinua voisi kiinnostaa myös…

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka Anu?

Sertifioitu doula, synnytysvalmentaja, terveydenhoitaja ja kahden lapsen äiti. Autan täällä sinua valmistautumaan synnytykseesi. Ihana, kun olet täällä!

KATEGORIAT