Miten valmistautua synnytykseen? 6 vinkkiä, joita jokaisen raskaana olevan tulisi tietää

mennessä | touko 24, 2024 | Raskaus, Synnytys | 0 Kommenttia

Synnytykseen valmistautumisesta puhutaan paljon – ja eikä syyttä. Uskon, että synnytykseen valmistautuminen on avain hyvään synnytyskokemukseen – oli synnytys millainen tahansa.

Synnytys on ainutlaatuinen ja voimakas kokemus, joka herättää paljon tunteita ja odotuksia. Oman lapsen syntymä on hetki, joka muuttaa elämääsi ikuisesti ja tuo mukanaan suuren tunteiden kirjon – iloa, jännitystä, pelkoa ja toivoa. Monet odottajat toivovat, että synnytys sujuisi mahdollisimman lempeästi, sujuvasti ja ehkä mahdollisimman vähin lääkkein. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä lempeä ja sujuva synnytys voi tarjota rauhallisen alun äidin ja vauvan yhteiselle matkalle.

Olen työskennellyt doulana viiden vuoden ajan ja saanut olla mukana monissa erilaisissa synnytyksissä. Jokainen synnytys on ainutlaatuinen, mutta yksi tärkeimmistä asioista, joita olen oppinut, on, että myötätuntoinen ja lempeä valmistautuminen voi merkittävästi parantaa synnytyskokemusta. Kun synnytykseen valmistaudutaan sekä fyysisesti että henkisesti ja synnyttäjällä on vahva tiimi tukenaan, voidaan luoda olosuhteet, joissa synnyttäjä tuntee olonsa turvalliseksi, tuetuksi ja itsevarmaksi, vaikka synnytys toisikin mukanaan yllätyksiä ja haasteita.

Tässä blogiartikkelissa jaan kuusi vinkkiä, jotka auttavat sinua valmistautumaan synnytykseen sekä fyysisesti että henkisesti. Näiden vinkkien avulla voit kohdata synnytyksen rauhallisesti ja itsevarmasti, olipa synnytyksesi millainen tahansa. Valmistautuminen synnytykseen ei ainoastaan paranna mahdollisuuksiasi saada haluamasi synnytyskokemus, vaan se auttaa sinua myös sopeutumaan ja reagoimaan myötätuntoisesti ja joustavasti kaikkiin mahdollisiin muutoksiin ja haasteisiin, joita synnytyksesi saattaa tuoda tullessaan.

1. Fyysinen valmistautuminen synnytykseen

Synnytystä varten on hyvä vahvistaa kehoa jo raskausaikana. Jokainen lähtee liikkeelle omista lähtökohdistaan. Jos et ole liikkunut ennen raskautta, aloita lyhyillä ja rauhallisilla liikkumishetkillä ja vähitellen lisäät liikettä päiviisi. Jos taas olet liikkunut jo ennen raskautta säännöllisesti, voit hyvin jatkaa liikkumistasi vointisi mukaan.

On todettu, että säännöllinen liikunta raskauden aikana auttaa ylläpitämään hyvää kuntoa ja kestävyyttä synnytyksessä. Harjoitukset, kuten lantionpohjanlihasten vahvistaminen ja rentouttaminen (!), voivat auttaa synnytyksen edistymisessä, vähentää mahdollisesti lantionpohjan lihasten vaurioitumista synnytyksen aikana sekä nopeuttaa palautumista synnytyksen jälkeen.

2. Henkinen valmistautuminen synnytykseen

Doulana olen nähnyt monia synnytyksiä, ja sanoisin, että yksi tärkeimmistä asioista synnytykseen valmistautumisessa on juurikin mielen valmistaminen tulevaan. Miten voisit vahvistaa joustavaa mieltäsi? 

Henkinen valmistautuminen auttaa sinua käsittelemään pelkoja ja epävarmuutta, jotka voivat vaikuttaa synnytyksen kulkuun. Samoin se auttaa sinua löytämään voiman sisältäsi etenkin niillä hetkillä, kun tunnet, ettet ehkä pysty enää. Tai löytää sisäisen hyväksynnän, jos synnytys ottaakin eri suunnan, mitä olet toivonut.

Henkinen valmistautuminen voi sisältää meditaatiota, visualisointia, mindfulnessia ja positiivisen ajattelun harjoittamista synnytyksen suhteen. Näiden menetelmien avulla voit vahvistaa positiivista mielentilaa ja uskoasi omiin voimavaroihisi synnytyksessä. “Minä pystyn tähän!”

Erilaisten harjoitusten avulla alat luottamaan omaan kehoosi, synnytykseen ja vauvaan. Mindfulness-, hengitys- ja rentoutumistekniikat ovat erinomainen tapa harjoitella tätä luottamusta. Syvähengitys auttaa rauhoittamaan kehoa ja mieltä niin raskauden kuin synnytyksenkin aikana ja antaa sinulle työkaluja kohdata kipua. Rentoutumistekniikat, kuten progressiivinen lihasrentoutus, voivat auttaa lieventämään jännitystä kehossa ja edistää synnytyksen etenemistä.

3. Harjoittele synnytysasentoja

Synnytykseen valmistautuminen sisältää myös synnytysasentojen tutkimisen ja kokeilua jo raskausaikana. Erilaiset synnytysasennot voivat auttaa sinua löytämään itselleen parhaiten sopivan tavan synnyttää. Pystyasennot, kuten etunoja, konttausasento tai seisominen, voivat auttaa hyödyntämään painovoimaa ja helpottamaan synnytystä. Lisäksi synnytysasennoilla voi olla positiivinen vaikutus sikiön liikkumiseen lantiossa ja synnytyksen etenemiseen. Kun olet tutustunut asentoihin jo ennalta, ne ovat tuttuja jo synnytyksessä ja sinun on helpompi lähteä kokeilemaan niitä, kun ne ovat liikemuistissa.

Voit harjoitella asentoja jo raskausaikana, ja lähteä tutkimaan, miltä esimerkiksi kyykky tai etunoja-asennot tuntuvat. Jos tunnet kehossa paljon kireyksiä, tällöin voi olla hyvä hetki lähteä venyttelyn, hieronnan, osteopatian tai vaikka putkirullan avulla availemaan jumeja. 

Synnytys voi olla pitkä ja joudut valvomaan useita öitä. Et välttämättä kuitenkaan pysty olemaan makuulla, koska supistuksia on usein vaikea ottaa vastaan maaten. Tämän vuoksi on tärkeä, että jo raskausaikana etsit ja testaat myös sellaisia lepoasentoja, joissa et ole makuulla, esimerkiksi etunoja-asennossa jumppapallon päällä, nojaten seinään, istuen jumppapallolla ja nojaten pöytään… Tähän voit yhdistää rentoutusäänitteen kuuntelun – niin pääset myös rentoutumaan mielen kautta.

4. Tietoisuus synnytyksen kulusta ja kivunlievitysmenetelmistä

Synnytykseen valmistautuminen auttaa sinua ymmärtämään synnytyksen eri vaiheita ja mitä odottaa kussakin vaiheessa. Tämä tietoisuus auttaa sinua ja kumppaniasi tunnistamaan, milloin synnytys on alkamassa, kuinka se etenee ja mitä hän voi kussakin vaiheessa tehdä. Synnytyksen fysiologiaan ja sen eri vaiheisiin, kuten latenssivaiheeseen, aktiiviseen avautumisvaiheeeseen, ponnistusvaiheeseen ja jälkeisvaiheeseen, kannattaa perehtyä jo ennalta. Tämä tieto auttaa sinua tuntemaan olosi turvalliseksi ja valmiiksi synnytyksen edetessä.

Synnytykseen valmistautuminen sisältää myös kivunlievitysmenetelmiin tutustumista ja harjoittelua. On tärkeää tutustua erilaisiin lääkkeettömiin kivunlievitysvaihtoehtoihin sekä lääkkeellisiin kivunlievitysmenetelmiin, kuten epiduraalipuudutukseen, spinaalipuudutukseen, ilokaasuun ja erilaisiin paikallispuudutteisiin. Tämä antaa sinulle laajan valikoiman työkaluja kivunhallintaan synnytyksessä ja mahdollistaa aktiivisen osallistumisesi päätöksentekoon synnytykseen liittyvissä asioissa.

Vaikka toivoisit lääkkeetöntä synnytystä, kannattaa tutustua myös lääkkeellisiin kivunlievityskeinoihin sekä niiden hyötyihin ja mahdollisiin haittoihin, jotta jos niille tulisi tarvetta, sinun ei supistusten lomassa täydy alkaa omaksumaan uutta tietoa päätöksenteon tueksi.

5. Kommunikointi synnytystiimisi kanssa

Synnytykseen valmistautuminen sisältää myös omien tarpeiden tunnistamista ja kommunikaation harjoittelua synnytystiimin, kuten kumppanin, muiden tukihenkilöiden, kuten doulan, ja kätilöiden kanssa. Synnytystoivelista (näkee myös käytettävän termejä synnytystahto tai synnytyssuunnitelma) on hyvä työkalu lähteä pohtimaan, mitkä asiat ovat tärkeitä sinulle synnytyksessä. Opit tunnistamaan tarpeitasi ja toiveitasi – ja kertomaan niistä muille.

Selkeä kommunikaatio ja avoin keskustelu synnytystiimin kanssa auttavat varmistamaan, että sinun toiveet ja tarpeet otetaan huomioon synnytyksen aikana. Kumppanin / tukihenkilön rooli on myös merkittävä, ja heidän tukensa ja läsnäolonsa voivat olla sinulle suureksi avuksi synnytyksessä.

Osa palkkaa synnytykseen mukaan myös doulan, joka on läsnä koko synnytyksen ajan ja tarjoaa fyysistä ja henkistä tukea synnyttäjälle ja mahdolliselle kumppanille. Doula voi auttaa sinua käyttämään harjoittelemiasi rentoutumis- ja hengitystekniikoita, tarjota lohdutusta ja kannustusta sekä auttaa kommunikaatiossa kätilöiden ja muun synnytystiimin kanssa. Doula voi myös auttaa sopeutumaan yllättäviin ja haastaviin käänteisiin synnytyksen kulussa.

6. Synnytyksen jälkeiseen aikaan valmistautuminen

Synnytykseen valmistautuminen sisältää myös perehtymistä synnytyksen jälkeiseen aikaan eli postpartum-aikaan. Imetykseen tutustuminen ja vauvan hoidon opettelu voivat olla osa valmistautumista synnytyksen jälkeiseen elämään. 

Synnytyksen jälkeen on tärkeää oppia tunnistamaan oman kehosi tarpeet ja antaa itsellesi riittävästi lepoa ja palautumisaikaa. Tieto synnytyksen jälkeisistä fyysisistä ja emotionaalisista muutoksista auttaa sinua varautumaan ja käsittelemään niitä paremmin.

Liity sähköpostilistalleni – synnytysaiheisia vinkkejä suoraan sähköpostiisi

Lopuksi haluan korostaa, että synnytykseen valmistautuminen voi auttaa sinua saamaan positiivisen ja voimaannuttavan synnytyskokemuksen. Silti on hyvä tiedostaa, että kaikin tavoin valmistautunutkaan synnyttäjä ei voi hallita synnytyksen kulkua ja lopputulosta – ja synnytyksessä voi tapahtua useitakin yllättäviä ja odottamattomia käänteitä. Kaikille synnytys ei ole sellainen, johon on valmistautunut ennalta ja jota on odottanut innolla, mutta se voi silti olla hyvä ja positiivinen kokemus. Synnytykseen valmistautuminen voi kuitenkin auttaa sopeutumaan näihin yllättäviin käänteisiin ja vahvistaa synnyttäjän toimijuutta ja aktiivisuutta päätöksenteossa.

Toivon, että sait vinkkejä, miten lähteä valmistautumaan synnytykseen. Jos haluat lisätietoja synnytykseen valmistautumisesta tai muita synnytysaiheisia vinkkejä, liity Luna Maman sisäpiiriin. Tarjoan säännöllisesti uutta sisältöä ja tukea synnytykseen valmistautuville odottajille.

[Liity sähköpostilistalleni tilaamalla joku ilmaisista oppaistani]

Lämmöllä,

Doula Anu

Sinua voisi kiinnostaa myös…

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka Anu?

Sertifioitu doula, synnytysvalmentaja, terveydenhoitaja ja kahden lapsen äiti. Autan täällä sinua valmistautumaan synnytykseesi. Ihana, kun olet täällä!

KATEGORIAT