Miten valmistautua synnytykseen? 6 vinkkiä, joita jokaisen raskaana olevan tulisi tietää

mennessä | loka 26, 2023 | Postpartum, Raskaus, Synnytys | 0 Kommenttia

Synnytykseen valmistautumisesta puhutaan paljon – ja eikä syyttä. Uskon, että synnytykseen valmistautuminen on avain hyvään synnytyskokemukseen – oli synnytys millainen tahansa.

Usealla odottajalla on toive, että synnytys oli sujuva, lempeä, nopea ja ilman turhia toimenpiteitä. Synnytys saisi olla mieluiten lääkkeetön tai ainakin mahdollisimman lääkkeetön. Huomio on synnytyksen kulussa ja lopputulemassa (outcome), mitä ei lopulta kukaan meistä voi kontrolloida. Synnytys on arvaamaton, yllättävä, tuntematon. Jos synnytys onkin vaikea ja menee eri tavalla kuin oli ajatellut, joustamaton mieli alkaa sättiä ja etsiä syyllisiä.

“Miten ikinä kuvittelinkaan, että pärjään ilman lääkkeellistä kivunlievitystä”

“Kehoni ei toimi – se ei osannut edes synnyttää”

Tässä blogitekstissä herättelen sinua siihen, mitä jos lähestymistapaa ja synnytykseen valmistautumista alkaisikin lähestyä myötätunnolla ja lempeydellä. Valmistaudut siihen, että olet myötätuntoisesti läsnä synnytyksessä ja otat vastaan sen, mitä synnytys eteesi tuo. Uskallat jatkaa eteenpäin sinnikkäästi ja rohkeasti. Joskus synnytys etenee suht sujuvasti, mutta joskus synnytys voi olla vaikea ja vaatia lääketieteellistä puuttumista synnytyksen kulkuun. Miten voit valmistaa itseäsi näiden tilanteiden varalle?

Tässä blogitekstissä kerron sinulle, millä tavoin voit valmistautua synnytykseen, jotta voisit vahvistaa joustavaa mieltäsi ja myötätuntoa itseesi synnyttäjänä.

1. Fyysinen valmistautuminen synnytykseen

Synnytystä varten on hyvä vahvistaa kehoa jo raskausaikana. Jokainen lähtee liikkeelle omista lähtökohdistaan. Jos et ole liikkunut ennen raskautta, aloita lyhyillä ja rauhallisilla liikkumishetkillä ja vähitellen lisäät liikettä päiviisi. Jos taas olet liikkunut jo ennen raskautta säännöllisesti, voit hyvin jatkaa liikkumistasi vointisi mukaan.

On todettu, että säännöllinen liikunta raskauden aikana auttaa ylläpitämään hyvää kuntoa ja kestävyyttä synnytyksessä. Harjoitukset, kuten lantionpohjanlihasten vahvistaminen ja rentouttaminen (!), voivat auttaa synnytyksen edistymisessä, vähentää mahdollisesti lantionpohjan lihasten vaurioitumista synnytyksen aikana sekä nopeuttaa palautumista synnytyksen jälkeen.

2. Henkinen valmistautuminen synnytykseen

Doulana olen nähnyt monia synnytyksiä, ja sanoisin, että yksi tärkeimmistä asioista synnytykseen valmistautumisessa on juurikin mielen valmistaminen tulevaan. Miten voisit vahvistaa joustavaa mieltäsi? 

Henkinen valmistautuminen auttaa sinua käsittelemään pelkoja ja epävarmuutta, jotka voivat vaikuttaa synnytyksen kulkuun. Samoin se auttaa sinua löytämään voiman sisältäsi etenkin niillä hetkillä, kun tunnet, ettet ehkä pysty enää. Tai löytää sisäisen hyväksynnän, jos synnytys ottaakin eri suunnan, mitä olet toivonut.

Henkinen valmistautuminen voi sisältää meditaatiota, visualisointia, mindfulnessia ja positiivisen ajattelun harjoittamista synnytyksen suhteen. Näiden menetelmien avulla voit luoda positiivisen mielentilan ja vahvistaa uskoasi omiin voimavaroihisi synnytyksessä.

Alat luottamaan omaan kehoosi, synnytykseen ja vauvaan. Mindfulness-, hengitys- ja rentoutumistekniikat ovat erinomainen tapa harjoitella tätä luottamusta. Syvähengitys auttaa rauhoittamaan kehoa ja mieltä synnytyksen aikana ja antaa sinulle työkaluja kohdata kipua. Rentoutumistekniikat, kuten progressiivinen lihasrentoutus, voivat auttaa lieventämään jännitystä kehossa ja edistää synnytyksen etenemistä.

3. Harjoittele synnytysasentoja

Synnytykseen valmistautuminen sisältää myös synnytysasentojen tutkimisen ja harjoittelun jo raskausaikana. Erilaiset synnytysasennot voivat auttaa sinua löytämään itselleen parhaiten sopivan tavan synnyttää. Pystyasennot, kuten etunoja, konttausasento tai seisominen, voivat auttaa hyödyntämään painovoimaa ja helpottamaan synnytystä. Lisäksi synnytysasennoilla voi olla positiivinen vaikutus sikiön liikkumiseen lantiossa ja synnytyksen etenemiseen. Kun olet tutustunut asentoihin jo ennalta, ne ovat tuttuja jo synnytyksessä ja sinun on helpompi lähteä kokeilemaan niitä, kun ne ovat liikemuistissa.

Voit harjoitella asentoja jo raskausaikana, ja lähteä tutkimaan, miltä esimerkiksi kyykky tai etunoja-asennot tuntuvat. Jos tunnet kehossa paljon kireyksiä, tällöin voi olla hyvä hetki lähteä venyttelyn, hieronnan tai vaikka putkirullan avulla availemaan jumeja. 

Synnytys voi olla pitkä ja joudut valvomaan useita öitä. Et välttämättä kuitenkaan pysty olemaan makuulla, koska supistuksia on vaikea ottaa vastaan maaten. Tämän vuoksi on tärkeä, että jo raskausaikana etsit ja testaat myös sellaisia lepoasentoja, joissa et ole makuulla, esimerkiksi etunoja-asennossa jumppapallon päällä, nojaten seinään, istuen jumppapallolla ja nojaten pöytään… Tähän voit yhdistää rentoutusäänitteen kuuntelun – niin pääset myös rentoutumaan mielen kautta.

4. Tietoisuus synnytyksen kulusta ja kivunlievitysmenetelmistä

Synnytykseen valmistautuminen auttaa sinua ymmärtämään synnytyksen eri vaiheita ja mitä odottaa kussakin vaiheessa. Tämä tietoisuus auttaa sinua ja kumppaniasi tunnistamaan, milloin synnytys on alkamassa, kuinka se etenee ja mitä hän voi kussakin vaiheessa tehdä. Synnytyksen fysiologiaan ja sen eri vaiheisiin, kuten latenssivaiheeseen, aktiiviseen avautumisvaiheeeseen, ponnistusvaiheeseen ja jälkeisvaiheeseen, kannattaa perehtyä jo ennalta. Tämä tieto auttaa sinua tuntemaan olonsa turvalliseksi ja valmiiksi synnytyksen edetessä.

Synnytykseen valmistautuminen sisältää myös kivunlievitysmenetelmiin tutustumista ja harjoittelua. On tärkeää tutustua erilaisiin lääkkeettömiin kivunlievitysvaihtoehtoihin sekä erilaisiin lääkkeellisiin kivunlievitysmenetelmiin, kuten epiduraalipuudutukseen, spinaalipuudutukseen, ilokaasuun ja erilaisiin paikallispuudutteisiin. Tämä antaa sinulle laajan valikoiman työkaluja kivunhallintaan synnytyksessä ja mahdollistaa aktiivisen osallistumisesi päätöksentekoon synnytykseen liittyvissä asioissa.

5. Kommunikointi synnytystiimisi kanssa

Synnytykseen valmistautuminen sisältää myös omien tarpeiden tunnistamista ja kommunikaation harjoittelua synnytystiimin, kuten kumppanin, muiden tukihenkilöiden, kuten doulan, ja kätilöiden kanssa. Synnytystoivelista (näkee myös käytettävän termejä synnytystahto tai synnytyssuunnitelma) on hyvä työkalu lähteä pohtimaan, mitkä asiat ovat tärkeitä sinulle synnytyksessä. Opit tunnistamaan tarpeitasi ja toiveitasi – ja kertomaan niistä muille.

Selkeä kommunikaatio ja avoin keskustelu synnytystiimin kanssa auttavat varmistamaan, että sinun toiveet ja tarpeet otetaan huomioon synnytyksen aikana. Kumppanin / tukihenkilön rooli on myös merkittävä, ja heidän tukensa ja läsnäolonsa voivat olla sinulle suureksi avuksi synnytyksessä.

Osa palkkaa synnytykseen mukaan myös doulan, joka on läsnä koko synnytyksen ajan ja tarjoaa fyysistä ja henkistä tukea synnyttäjälle ja mahdolliselle kumppanille. Doula voi auttaa sinua käyttämään harjoittelemiasi rentoutumis- ja hengitystekniikoita, tarjota lohdutusta ja kannustusta sekä auttaa kommunikaatiossa kätilöiden ja muun synnytystiimin kanssa. Doula voi myös auttaa sopeutumaan yllättäviin ja haastaviin käänteisiin synnytyksen kulussa.

6. Synnytyksen jälkeiseen aikaan valmistautuminen

Synnytykseen valmistautuminen sisältää myös perehtymistä synnytyksen jälkeiseen aikaan eli postpartum-aikaan. Imetykseen tutustuminen ja vauvan hoidon opettelu voivat olla osa valmistautumista synnytyksen jälkeiseen elämään. 

Synnytyksen jälkeen on tärkeää oppia tunnistamaan oman kehosi tarpeet ja antaa itsellesi riittävästi lepoa ja palautumisaikaa. Tieto synnytyksen jälkeisistä fyysisistä ja emotionaalisista muutoksista auttaa sinua varautumaan ja käsittelemään niitä paremmin.

Liity sähköpostilistalleni – synnytysaiheisia vinkkejä suoraan sähköpostiisi

Lopuksi haluan korostaa, että synnytykseen valmistautuminen voi auttaa sinua saamaan positiivisen ja voimaannuttavan synnytyskokemuksen. Silti on hyvä tiedostaa, että kaikin tavoin valmistautunutkaan synnyttäjä ei voi hallita synnytyksen kulkua ja lopputulosta – ja synnytyksessä voi tapahtua useitakin yllättäviä ja odottamattomia käänteitä. Kaikille synnytys ei ole sellainen, johon on valmistautunut ennalta ja jota on odottanut innolla. Synnytykseen valmistautuminen voi kuitenkin auttaa sopeutumaan näihin yllättäviin käänteisiin ja vahvistaa synnyttäjän toimijuutta ja aktiivisuutta päätöksenteossa.

Toivon, että sait vinkkejä, miten lähteä valmistautumaan synnytykseen. Jos haluat lisätietoja synnytykseen valmistautumisesta tai muita synnytysaiheisia vinkkejä, liity Luna Maman sisäpiiriin. Tarjoan säännöllisesti uutta sisältöä ja tukea synnytykseen valmistautuville odottajille.

[Liity sähköpostilistalleni tilaamalla joku ilmaisista oppaistani]

Sinua voisi kiinnostaa myös…

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka Anu?

Sertifioitu doula, synnytysvalmentaja, terveydenhoitaja ja kahden lapsen äiti. Autan täällä sinua valmistautumaan synnytykseesi. Ihana, kun olet täällä!

KATEGORIAT